Tłuszcz w diecie – fakty i mity

Teorie na temat tłuszczu w diecie są różne, jednak nie wszystkie znajdują swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Powszechne są opinie, że tłuszcz przyczynia się do powstawania nadwagi, a także sprzyja zawałom, udarom, czy rozwojowi miażdżycy. Czy przygotowując zdrowe, dietetyczne posiłki rzeczywiście powinniśmy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować tłuszcz?

Nie da się schudnąć bez wyeliminowania tłuszczu – mit

Przez lata utarło się, że dietetyczne posiłki powinny zawierać jak najmniejszą ilość tłuszczu, ale w rzeczywistości na zmniejszenie masy ciała największy wpływ ma deficyt kaloryczny. Co prawda tłuszcze – zarówno nasycone jak i nienasycone – są najbardziej kalorycznym z makroskładników, około 9 kcal w 1 gramie. Dla porównania węglowodany i białka zawierają tylko po 4 kcal na 1 gram. Jednak tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedostateczna podaż w diecie może prowadzić między innymi do niedoborów witamin i zaburzeń hormonalnych. Komponując posiłki dietetyczne koniecznie zwróć uwagę na jakość i rodzaj wykorzystywanych tłuszczów. Stawiaj na tłuszcze nienasycone, których źródłem są m.in. oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, np. słonecznika, tłuste ryby morskie czy awokado. Ogranicz, ale nie eliminuj, tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego zawarte w śmietanie, smalcu, maśle, serach czy tłustym mięsie. Natomiast zupełnie wyrzuć z diety tłuszcze trans – znajdziesz je m.in. w twardych margarynach, pieczywie cukierniczym, wysokoprzetworzonej żywności i fast foodach.

Tłuszcze wpływają na cholesterol – fakt

Cholesterol możemy podzielić na dwa rodzaje: HDL, który korzystnie wpływa na układ krwionośny oraz LDL, który może odkładać się w ścianach żył i przyczyniać się do powstawania miażdżycy. Ilość i jakość spożywanych tłuszczów mają realny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, jednak nie zawsze jest on negatywny. Badania wykazują, że nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają regulować jego stężenie. Zdrowe tłuszcze znajdują się także w olejach roślinnych i miękkich margarynach. Przeciwne działanie wykazują tłuszcze trans – mogą przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL. W związku z tym, przygotowując posiłki dietetyczne powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na tłuszcze znajdujące się w wykorzystywanych produktach.