Spirulina – co warto o niej wiedzieć?

Spirulina to handlowa nazwa ekstraktu z alg morskich, ciesząca się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Przypisuje się jej wiele cudownych właściwości i coraz częściej stosuje jako suplement diety. Co sprawia, że jest taka wyjątkowa i kto szczególnie powinien korzystać z jej dobrodziejstw?

Jakie korzyści przynosi przyjmowanie spiruliny?

Przyjmowanie preparatów zawierających spirulinę, czy to w postaci tabletek, czy proszku, daje organizmowi sporo korzyści i jest to potwierdzone przeprowadzonymi badaniami. Wykazują one, że spirulina optymalizuje wiele procesów organizmu, przyspiesza regenerację komórek układu nerwowego, ma zdolności oczyszczające, odżywcze i wzmacniające. Obniża poziom złego choresterolu, a podwyższa poziom dobrego. Dzięki dużej zawartości białka znakomicie odżywia organizm. Posiada nawet właściwości antynowotworowe, gdyż niszczy komórki nowotworu i zmniejsza ich złośliwość, Zawiera cale bogactwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu poprawia odporność. Korzystnie wpływa także na jelita i układ krążenia. Przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga odchudzanie, przy jednoczesnym zwiększaniu mocy mięśni.

Dla kogo szczególnie polecana jest spirulina?

Zaleca się ją przede wszystkim osobom zestresowanym, przebywającym na diecie redukcyjnej, gdyż znakomicie odżywia nie dopuszczając do anemii, rekonwalescentom ze względu na właściwości wzmacniające, a także sportowcom ze względu na dużą zawartość białka, witamin i aminokwasów. Powinni ją także przyjmować wszyscy z tzw. grup zagrożonych chorobą nowotworową.

W jakich sytuacjach zrezygnować z przyjmowania spiruliny?

Spirulina nie powoduje skutków ubocznych u zdrowych osób pod warunkiem, że pochodzi ze sprawdzonych źródeł. Są jednak sytuacje kiedy lepiej zrezygnować z jej przyjmowania lub skonsultować to z lekarzem. Kobiety w ciąży i karmiące powinny jej unikać, ponieważ jeszcze niewiele wiadomo o jej wpływie na płód i mleko matki. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi powinny zachować dużą ostrożność, gdyż spirulina ze względu na zwiększenie aktywności układu odpornościowego może nasilać objawy tych chorób. Osoby zażywające leki immunopresyjne również powinny jej unikać, gdyż obniża ich działanie. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest również fenyloketonuria, a ostrożność powinny zachować osoby ze zwiększoną ilością mocznika.

Dla wszystkich spoza wymienionych grup ryzyka spirulina może być znakomitym uzupełnieniem diety. Jako produkt w pełni naturalny jest lepszym wyborem niż syntetyczne preparaty witaminowe. Pamiętać jednak należy by nie kupować jej z nieznanych źródeł, ponieważ zanieczyszczone algi mogą być toksyczne.