Skąd czerpać witaminę K i dlaczego jej potrzebujemy?

Witaminą K nazywamy grupę związków, które nie rozpuszczają się w wodzie, a jedynie w tłuszczach. Tłuszcze są konieczne, by witamina K, mogła się wchłonąć w organizmie. Znajdziemy ją w wielu owocach i warzywach. Skąd jeszcze czerpać witaminę K?

Witamina K ‒ jaką rolę pełni w organizmie i w jakich produktach można ją znaleźć

Witamina K składa się z witaminy K1, K2 i K3. Pierwsza z nich jest jasnożółtą cieczą, która wykazuje odporność na działanie temperatury. Znajdziemy ją głównie w produktach o pochodzeniu roślinnym. Druga z kolei, witamina K2 występuje głównie w drobnoustrojach.

Człowiek pokrywa swoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, korzystając z dwóch jej źródeł: żywności i syntezy bakteryjnej w jelitach. Witamina K zawarta w warzywach pokrywa połowę dziennej dawki zalecanej dla człowieka. Druga połowa pochodzi ze źródła bakteryjnego. Warto wiedzieć jednak, że zarówno nadmiar, jak i niedobór witaminy K może być szkodliwy. Rzadko zdarza się niedostatecznie wysoki poziom tej witaminy w organizmie człowieka, ponieważ jest to łatwo dostępna witamina. Natomiast witamina K w nadmiarze może powodować nadmierną potliwość, jak i napady gorąca.

Właściwy poziom witaminy K zapewnia dobrą krzepliwość krwi, a także zapobiega wewnętrznym krwawieniom i krwotokom. Ponadto jest to witamina ważna dla kobiet, ponieważ zmniejsza obfitość krwawienia miesiączkowego. Bierze również udział w regulacji wytwarzania białka osocza krwi, które z kolei uczestniczy w procesie wypływania krwi podczas zranień i uszkodzeń naczyń krwionośnych.