O wpływie witaminy C na organizm mówi się głównie w kontekście odporności, wzmacniania układu krwionośnego i walki z przedwczesnym starzeniem. Ten popularny antyoksydant ma także wiele niezbyt oczywistych zastosowań. Okazuje się, że osoby ćwiczące na siłowni powinny zwiększyć podaż tej witaminy – ze względu na jej szczególną rolę we właściwym funkcjonowaniu organizmu sportowca.
Witaminie C przypisuje się powszechnie znane właściwości. Przyjmujemy ją, aby skrócić czas trwania przeziębienia, a także by mu zapobiec, zwiększając naturalną odporność organizmu. Substancja ta działa także na naszą skórę, chroniąc ją przed wolnymi rodnikami, niwelując zaczerwienienia i stymulując wytwarzanie kolagenu. Dba również o kondycję i wytrzymałość naczyń krwionośnych – gdy jej brak, mogą pojawić się krwawienia. Najczęściej obejmują one dziąsła i nos.
Jako aktywna biologicznie cząsteczka pełni szereg innych funkcji oraz bierze udział w procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Jaki charakterystyczny wpływ ma na kondycję osób, które uprawiają sport?
Dlaczego sportowcy powinni przyjmować witaminę C?
Regularne przyjmowanie witaminy C zalecane jest sportowcom z kilku względów, do których należą między innymi:
- szybsza regeneracja mięśni poprzez wpływ na obniżenie poziomu kortyzolu;
- przyspieszenie gojenia się ran i odbudowa tkanek uszkodzonych podczas urazów;
- regulowanie ciśnienia krwi;
- syntetyzowanie noradrenaliny, potrzebnej do koncentracji i mobilizacji do działania;
- zwiększenie przyswajania żelaza niehemowego, a co za tym idzie – lepsze wyposażenie komórek w tlen, potrzebny podczas wzmożonego wysiłku fizycznego;
- syntetyzowanie karnityny, która jest spalaczem tkanki tłuszczowej;
- zwiększenie wydolności fizycznej.
Podaż witaminy C: dieta czy suplementy?
Dieta bogata w witaminę C obejmuje duże ilości warzyw i owoców. Choć stereotypowo za najlepsze źródło tego składnika uważa się cytrusy, najwięcej witaminy C ma natka pietruszki oraz czerwona papryka, a także owoce dzikiej róży i czarna porzeczka. Nie znajdziemy jej zbyt wiele w mięsie – poza podrobami (móżdżek, nerki, serca). Należy jednak pamiętać, że obróbka termiczna może zmniejszyć jej ilość w pożywieniu o niemal połowę. Pod uwagę warto również wziąć fakt, iż przyswajalność witaminy C z diety wynosi zaledwie kilkanaście procent. Dlatego osoby, które na co dzień poddają się intensywnemu wysiłkowi, oprócz wprowadzenia zbilansowanej diety powinny rozważyć dodatkową suplementację witaminą C w postaci preparatów z apteki.