Produkty spożywcze nasilające trądzik

Nieskazitelna, porcelanowa, gładka cera należy do rzadkości. Większość osób ma problemy z cerą. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn mogą występować niedoskonałości skóry – rozszerzone pory, naczynka, krostki, blizny, przebarwienia i stany zapalne. Bywa, że przyjmują postać średnią lub ciężką, co wymiernie przekłada się na jakość życia. Szacuje się, że trądzik pospolity – acnes vulgaris występuje, na jakimś etapie życia, u niemal 100% populacji. Około 80% dzieci w wieku dojrzewania i młodzieży jest dotknięta problemem trądziku. Jest to choroba, której nie wolno lekceważyć – nieleczony może prowadzić do poważnych konsekwencji: blizn, przebarwień, trwałego uszkodzenia skóry, a także konsekwencji psychicznych, w tym stanów smutku i depresji.

Przyczyny trądziku pospolitego

Trądzik pospolity jest chorobą wieloczynnikową, co oznacza, że trudno jednoznacznie określić jedną przyczynę choroby. Bezpośrednią przyczyną powstawania krostek i stanów zapalnych jest duża aktywność gruczołów łojowych, przy jednoczesnej aktywności bakterii i upośledzonym złuszczaniu (rogowaceniu) naskórka. Największa zapadalność na trądzik pospolity występuje u młodzieży w okresie dojrzewania – 11-18 lat, jednak trądzik może utrzymywać się nawet u osób dorosłych. Przyczyną zmian są przemiany hormonalne, czynniki genetyczne, nieprawidłowe nawyki higieniczne i pielęgnacyjne oraz skłonności osobnicze np. w kontekście budowy skóry i ujść mieszków włosowych.

Dieta w leczeniu trądziku pospolitego

Powszechnie uważa się, że pewne pokarmy i składniki odżywcze (np. tłuszcze zwierzęce) mogą być przyczyną, lub czynnikiem zaostrzającym przebieg choroby. Wśród najczęściej wymienianych pokarmów, których należy unikać są:

·      tłuszcze zwierzęce, wędliny, smalec,

·      czekolada i kakao,

·      ostre przyprawy, pieprz, sól, chilli,

·      mleko, nabiał i jaja.

Jak wcześniej wspomniano, nie potwierdzono szkodliwego wpływu wymienionych pokarmów na stan cery, u osób ze stwierdzonym trądzikiem. Faktem jest jednak, że prawidłowo zbilansowana dieta, ruch oraz odpowiednia podaż wody i lekkich naparów ziołowych bardzo dobrze wpływają na leczenie choroby, jaką jest trądzik. Zatem jakich pokarmów unikać, w trosce o skórę?

Niewskazane są tłuste, smażone, trudno strawne potrawy. Zrezygnuj również z żywności przetworzonej, tj. chipsów, fast-foodów, dań gotowych. Zawierają duże ilości soli, dodatków poprawiających smak i zapach oraz barwników, które mogą działać alergizująco i sprzyjają otyłości i zaburzeniom lipidowym. Jeśli stwierdzono u Ciebie alergię na cukry mleczne – laktozę, również zrezygnuj z pokarmów, które ją zawierają. U alergików mleko i przetwory mleczne mogą wywoływać zmiany na skórze, które są mylnie uważane za trądzik. Zamiast mleka wybierz napoje bezlaktozowe lub mleko roślinne.

Leczenie trądziku

Leczenie zmian o charakterze łagodnym można prowadzić samodzielnie, wybierając produkty i kosmetyki przeznaczone dla cer problematycznych. Zawierają substancje obsuszające, cynk, wyciągi ziołowe oraz kwasy np. salicylowy i azeleinowy, które pomagają redukować zmiany trądzikowe oraz zmniejszają blizny i przebarwienia.

Zaawansowany trądzik należy leczyć wspólnie ze specjalistą – dermatologiem. Być może konieczne będzie włączenie do terapii leków specjalistycznych, robionych z przepisu lekarza, antybiotyków czy silnych kwasów.

Pomocniczo w leczeniu stosuje się dietę – zrównoważoną, bogatą w owoce oraz warzywa, węglowodany, chude mięso, ryby i nabiał oraz wodę. Ulgę i poprawę stanu skóry przynoszą również zabiegi kosmetyczne: peelingi kwasowe, złuszczanie, dezynfekcja skóry i odpowiednio dobrana pielęgnacja.