Problemy z jedzeniem? Zrób test na nietolerancję pokarmową!

Gdy po zjedzeniu jakieś produktu źle się czujesz, nie musi to oznaczać choroby, czy też alergii. Może to być po prostu nietolerancja pokarmowa na jakiś produkt lub jego składnik. Objawy nietolerancji są jednak nieprzyjemne i dlatego lepiej jest wiedzieć, jakich składników organizm nie przyjmuje.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Jest to nieimmunologiczna reakcja organizmy na jakiś składnik w produktach, czyli przykładowo na laktozę, czy też sacharozę. Jest ona stosunkowo trudna do wykrycia, szczególnie w przypadku małych dzieci. Łatwo jest ją pomylić z alergią na pokarmy, ponieważ może mieć łudząco podobne, a nawet takie same objawy.

Nietolerancja pokarmowa nie pojawia się u człowieka przypadkowo, ponieważ jest ona dziedziczna lub też może być skutkiem choroby układu pokarmowego.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

Objawów jest bardzo i raczej łatwo zdiagnozujemy, że to właśnie przez jakieś jedzenie pojawiły się nasze problemy, ponieważ wśród objawów znajdziemy: wymioty i nudności, biegunkę, silne bóle brzucha, niedokrwistość hemolityczną, niedocukrzenie, hipoglikemię, kolkę, a nawet żółtaczkę. Może także pojawić skutek nietolerancji, który raczej nie będzie nam się kojarzyć z niesprawnością naszego żołądka, czyli między innymi zaćma.

Jak widzimy, objawów jest bardzo dużo, dlatego też warto reagować jak najszybciej i również w taki sposób, by oddzielić pokarmy, na które mamy alergię, od pokarmów, które nie są przez nas tolerowane. Choć reakcje mogą być podobne, to już leczenie będzie przebiegać nieco inaczej.

Jak leczyć nietolerancję pokarmową?

Leczenie jest bardzo proste i logiczne. Po prostu z naszej codziennej diety musimy wyrzucić składnik, którego nie tolerujemy. Czyli jak widzimy, bardzo łatwo jest zapobiec temu, by wystąpiły u nas jakiekolwiek uciążliwe objawy.

Rodzaje nietolerancji

Nietolerancja pokarmowa dzieli się jeszcze między innymi na nietolerancję farmakologiczną i nietolerancję enzymatyczną.

Nietolerancja farmakologiczna jest głównie wywoływana przez substancje, które są zawarte w jedzeniu. Mogą to być takie substancje, jak:

• fruktoza – jest ona zawarta w owocach i w miodzie.
• faktoza – występuje w mleku, zarówno u kobiet karmiących, jak i w mleku zwierzęcym.
• sacharoza – jest to składnik trzcinowego i buraczanego cukru.
• galaktoza – Występuje w mleku każdego ze ssaków i jest to, inaczej mówiąc, cukier mleczny.

Nietolerancja enzymatyczna – za jej występowanie jest odpowiedzialny niedobór odpowiednich enzymów, które są odpowiedzialne za wchłanianie węglowodanów.

Jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową?

Wykrycie jest bardzo proste i polega na pobraniu próbki krwi, na przykład z palca. Możemy to zrobić samodzielne lub też udać się z tym do lekarza. Jednak jeśli ktoś woli możliwość wykonania badania w domu, to wystarczy, że uda się do apteki i kupi jeden z dostępnych na rynku testów, czyli Food Detective, Test Food 110 lub też Biocard Celiac Test. Nie trzeba długo czekać, aby przekonać się, jakich składników nasz organizm nie toleruje. Test na nietolerancję pokarmową pozwala ocenić typ reakcji i składnik, który wywołuje nadwrażliwość.