Kawa czarna czy zielona, jaka jest różnica?

Kawa czarna czy zielona, jaka jest różnica?

Jeśli starasz się dokonywać zdrowszych wyborów w swojej diecie, to być może rozważasz zmianę porannej filiżanki czarnej kawy na zieloną. W związku z tym zastanawiasz się pewnie jaka jest różnica między tymi dwoma rodzajami napojów kofeinowych? W tym wpisie omówimy ich podobieństwa i różnice oraz korzyści, i potencjalne wady, abyś mógł zdecydować, która opcja jest dla Ciebie najlepsza. Weź więc kubek parującego napoju i zaczynajmy!

Czym jest kawa zielona i jakie są korzyści jej picia?

Kawa zielona najczęściej spotykana w formie suplementu zdrowotnego lub zmielona na proszek, jest wyjątkowa w porównaniu z tradycyjną kawą. Jest ona wytwarzana z niepalonych, ale wciąż suszonych ziaren kawy, co pozwala jej zachować więcej naturalnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Korzyści przypisywane regularnemu spożywaniu zielonej kawy to poprawa zdrowia układu sercowo-naczyniowego i przyspieszenie metabolizmu. Kawa zielona ma również wysoką zawartość kwasu chlorogenowego, który, jak wykazały badania, pomaga w utracie wagi poprzez hamowanie wchłaniania i magazynowania tłuszczu w naszym organizmie. 

Kawa czarna – rodzaje i korzyści picia

Picie czarnej kawy od dawna jest ukochaną poranną rutyną wielu ludzi na całym świecie. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zanim ziarna trafiają do młynków i ekspresów wcześniej przechodzą daleką drogę od przebrania gatunków aż do różnych rodzajów wypalania. Ziarna kawy możemy podzielić ze względu na gatunek rośliny na ziarna arabiki i robusty. Dodatkowo są one zazwyczaj dzielone na kraj pochodzenia oraz sposób wypalania.

Ze względu na niską zawartość kalorii, regularne picie czarnej kawy może pomóc w kontroli wagi. Zawiera ona również przeciwutleniacze, które pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników, które z czasem mogą uszkodzić komórki. Dodatkowo, zawartość kofeiny w czarnej kawie może dać zastrzyk energii i pomóc w skupieniu się przez cały dzień. 

Kawa czarna vs zielona – podstawowe różnice

Czarna i zielona kawa to dwie szczególnie popularne formy napoju z zawartością kofeiny. Zasadniczą różnicą pomiędzy jest fakt, że kawa zielona w porównaniu do czarnej nie jest palona, czyli zasadniczo spożywana jest na surowo. Zielona kawa ma bardziej naturalny smak niż jej palony odpowiednik i znana jest z niezwykle wysokiej zawartości kwasu chlorogenowego – przeciwutleniacza o potencjalnych korzyściach zdrowotnych. Z drugiej strony, czarna kawa zawiera wyższe poziomy kofeiny i jest zwykle podawana z mlekiem lub cukrem, z którymi przygotowywane są inne wersje napoju. Oba napoje zawierają niezbędne witaminy i minerały, co czyni je wartościowymi dla tych, którzy chcą je włączyć do swojej codziennej rutyny.

Jak przyrządza się kawę czarną a jak kawę zieloną?

Istnieje kilka różnic pomiędzy sposobem przyrządzania kawy czarnej i zielonej. Czarną kawę przyrządza się zazwyczaj poprzez zalanie zmielonych, palonych ziaren kawy gorącą wodą, a następnie przefiltrowanie jej np. w ekspresie do kawy lub we french pressie, aż do uzyskania mocnego, ciemnego naparu. Natomiast kawa zielona zaparzana jest podobnie do herbaty, co daje słabszy i zazwyczaj jaśniejszy kolor napoju, który ma bardziej subtelny smak. Chociaż oba rodzaje kawy można pić z mlekiem, cukrem lub innymi dodatkami, wiele osób woli czysty smak zielonej kawy ze względu na jej wyjątkowy profil smakowy. Niezależnie od sposobu przygotowania i picia, oba rodzaje kawy zapewniają energetyzujący zastrzyk energii na cały dzień!

Który rodzaj kawy wypierzesz zazwyczaj zależy od preferencji smakowych, jednak przed określeniem ulubionego typu warto spróbować różnych rodzajów i sposobów parzenia aby wybrać ten, który najbardziej zadowoli podniebienia.