Jakie zioła na ból?

zioła na ból

Ból – jest subiektywnym przykrym wrażeniem zmysłowym i emocjonalnym dlatego jest nim wszystko to co w ten sposób określamy. W różny sposób i na różne, obiektywne przyczyny z nim związane reagujemy. Bez względu na wszystko chcemy się jednak szybko pozbyć bólu. Jest to możliwe również w sposób naturalny dzięki ziołom.

Zioła na ból głowy

  1. Imbir jest pomocny przy migrenie i bólu głowy spowodowanym przejedzeniem lub nadużyciem alkoholu.

  2. Mięta, melisa, kozłek lekarski zmniejszają napięcie mięśni, łagodzą więc ból wywołany przez stres i zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa.

  3. Kora białej wierzby, rumianek mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego sprawdzają się przy bólach występujących podczas przeziębienia.

  4. Szałwia wpływa tonująco na układ hormonalny, łagodzi ból głowy towarzyszący miesiączce oraz wywołany zmianami pogody.

Zioła na ból brzucha

  1. Mięta – napar pomaga w likwidowaniu nieżytów żołądka, jelit, a także w zwalczaniu nudności i wzdęć. Cierpisz na niestrawność zmień dietę na lżejszą. Pij więcej niegazowanej wody w ciągu dnia. Po ciężkim posiłku warto profilaktycznie wypić filiżankę herbaty miętowej.

  2. Melisa – łagodzi ból żołądka, który pojawił się na skutek sytuacji stresowej. Pomoże dzięki działaniu rozkurczowemu. Ma właściwości antybakteryjne i wzmacnia odporność.

  3. Kminek – zapobiega wzdęciom i wydzielaniu gazów. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwskurczowo.

Zioła na ból gardła

Zmniejszą objawy i przywrócą dobre samopoczucie w naturalny sposób 

  1. Szałwia lekarska – dzięki bakteriobójczym właściwościom stosuje się do płukania jamy ustnej, gardła, przy ropnym zapaleniu dziąseł, pleśniawce i przy anginie.

  2. Dziurawiec zwyczajny – działa żółciopędne, żółciotwórczo, przeciwzapalnie i dezynfekcyjnie oraz pobudza trawienie. Stosuje się na rany i do płukania gardła.

  3. Rumianek – jest stosowany jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne. Przeciwdziała stanom zapalnym skóry oraz w nieżycie jelit i żołądka.

  4. Babka lancetowata – jako środek wykrztuśny i rozkurczający mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych, w stanach zapalnych jamy ustnej, krtani.