Soplówka jeżowata to jeden z rozpowszechnionych gatunków grzybów witalnych. Występuje niemal na całym świecie, w tym również w Polsce. Wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości i poprawia pracę niemal każdego układu człowieka. Skrywa w sobie wiele cennych substancji odżywczych, dzięki czemu jest tak wyjątkową rośliną. W artykule opowiadamy o wszystkim, co trzeba wiedzieć o soplówce jeżowatej… czyli lwiej grzywie.
Czym jest soplówka jeżowata?
Grzyby witalne od kilku lat są przedmiotem badań wielu naukowców na całym świecie. Wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Ponadto walczą z wolnymi rodnikami i mają kojący wpływ na wiele układów człowieka. Soplówka jeżowata, wraz z chagą, reishi i cordyceps, to najpopularniejszy grzyb witalny na świecie. Można ją kupić zarówno w tabletkach, jak i w sproszkowanej formie. Grzyby witalne od lat stosowane są na wszelkiej maści problemy wątrobowe, jelitowe, krążenia, a także w celu zachowania młodości i wigoru.
Soplówka jeżowata to jeden ze szczególnych gatunków grzybów witalnych. Inaczej nazywana jest lwią grzywą, ponieważ jest beżowo-biszkoptowa i z wyglądu przypomina wielką grzywę lub brodę. Szerokie zastosowanie w medycynie wschodniej, a także coraz większą popularność w Europie zawdzięcza swoim wyjątkowym właściwościom. Przede wszystkim zawiera substancje aktywne, które pozytywnie oddziałują na układ nerwowy i poprawiają funkcjonowanie neuronów. Oprócz tego ulepsza funkcje poznawcze, poprawia pamięć i koncentrację. Zmniejsza zmęczenie komórkowe, obniża poziom złego cholesterolu, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne.
Dlaczego lwia grzyba jest tak wyjątkowa?
Soplówka jeżowata zawiera 150% więcej aminokwasów w porównaniu z innymi grzybami witalnymi. Jest to doskonały wynik, który czyni tę substancję wyjątkową. Ponadto zawiera:
- witaminę D,
- pierwiastki: fosfor, sód, selen, żelazo, cynk, german,
- kwasy tłuszczowe,
- polisacharydy,
- polipeptydy,
- erinacynę.
Wszystko to sprawiło, że takie grzyby witalne jak lwia grzywa znalazły szerokie zastosowanie we wspomaganiu leczenia chorób układu neurologicznego (m.in. Alzheimer, Parkinson), układu odpornościowego i trawiennego, chorób serca, cukrzycy i wielu innych.
Właściwości lecznicze soplówki jeżowatej
Jakie właściwości wykazują naturalne suplementy diety zawierające soplówkę jeżowatą? Grzyb ten wspiera pracę wielu układów. Jego spożywanie w formie surowej, proszku czy tabletek przynosi ogrom korzyści dla ludzkiego organizmu.
- Wsparcie układu pokarmowego – ekstrakt z lwiej grzywy hamuje wzrost bakterii Helicobacter pyroli i ochrania błonę śluzową żołądka i jelit. Dzięki temu wspiera walkę z owrzodzeniem układu pokarmowego. Jest doskonałym środkiem na wrzody, stany zapalne jelit i żołądka, a także obniżenie kwasowości soku żołądkowego.
- Poprawa odporności – soplówka wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a ponadto pomaga zmniejszać negatywny wpływ wolnych rodników na organizm. Oprócz tego pozytywnie wpływa na mikroflorę w jelitach, a jak wiadomo – odporność bierze się z jelit.
- Zmniejsza objawy lęków i depresji – choroby psychiczne często mają swoje podłoże w przewlekłych stanach zapalnych organizmu czy też uszkodzeniu komórek nerwowych. Lwia grzywa stymuluje odbudowę neuronów, wspomaga regenerację tych obszarów mózgu, które odpowiadają za wspomnienia i emocje. Jest polecana wszystkim osobom, które cierpią na wahania nastroju, odczuwającym niepokój, lęki, mających zdiagnozowane choroby i zaburzenia psychiczne, a także mające gorszy nastrój.
- Wspomaga zdrowe serce – soplówka obniża wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Dodatkowo przyspiesza metabolizm tłuszczy i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów. Wszystko to sprawia, że regularne stosowanie ekstraktu z soplówki wspomaga zdrową pracę serca.
- Walka z insulinoopornością, cukrzycą i miażdżycą – soplówka jeżowata pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Jest w stanie blokować aktywność alfa-glukozydazy, czyli enzymu, który odpowiada za rozkład cukrów. Zaniechanie jego pracy sprawia, że węglowodany w jelicie nie są do końca wchłaniane, dzięki czemu cukrzycy nie mają nagłego skoku glukozy.
Odmładzająca moc grzybów witalnych
Ten rodzaj grzybów nie bez powodu nazywa się witalnymi. Niektóre z nich znane są też jako grzyby nieśmiertelności. Wykazują tak wiele prozdrowotnych właściwości bezpośrednio związanych z poprawą wyglądu skóry i funkcjonowania narządów wewnętrznych, że trudno jest określać je inaczej. Jak mówi pracownik NatVita – sklep ze zdrową żywnością online:
Zachowanie pięknego wyglądu skóry oraz doskonały stan narządów wewnętrznych to nie lada wyzwanie. Jednak pomogą w tym cenione od dawna w tradycyjnej medycynie ludowej grzyby witalne, w tym soplówka jeżowata. Poprawiają one odporność, zmniejszają zmęczenie, niwelują objawy depresji, lęki, niepokoje. Dodatkowo wspierają pracę układu pokarmowego, poprawiają metabolizm i obniżają poziom lipidów we krwi. Wszystko to sprawia, że grzyby witalne mają odmładzającą moc.
Skąd pochodzi soplówka?
Lwia grzywa porasta pnie starych drzew. Rzadziej porasta młode rośliny. Spotkać ją można na niemal każdym kontynencie. Zwykle osiąga od 10 do 30 centymetrów. Grzybnię tworzą rurki o szerokości 1,5-2mm. Naturalnie występuje:
- na bukach w Ameryce Północnej,
- na dębach, jabłoniach i orzechach włoskich w Europie.
Uprawa komercyjna soplówki odbywa się na drzewach liściastych w Chinach i Japonii. Stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków w kuchni azjatyckiej. W Polsce natomiast grzyb ten jest pod ścisłą ochroną.