
Zgaga – czyli uczucie pieczenia i palenia w przełyku – to nieprzyjemna dolegliwość, która od czasu do czasu może się przytrafić każdemu. Jeśli pojawia się sporadycznie i w określonych sytuacjach, np. po zjedzeniu ostro przyprawionego posiłku, nie musi być powodem do niepokoju. Jeżeli jednak występuje częściej, trwa przez długi czas i nawraca – warto skontaktować się z lekarzem. Może to być objaw różnych chorób wymagających diagnostyki, np. takiej jak gastroskopia.
Z tekstu dowiesz się:
- jakie mogą być przyczyny zgagi,
- co stosować na zgagę,
- w jakich przypadkach konieczna bywa pogłębiona diagnostyka zgagi.
Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia i palenia w przełyku, czasami obejmujące cały przewód pokarmowy, odczuwane aż od żołądka, z towarzyszącym odbijaniem kwaśnej treści żołądkowej. U niektórych osób zgaga bywa tak silna, że powoduje ból w okolicach serca, co jest czasami mylone z epizodami sercowymi.
Przyczyny zgagi
Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększać ryzyko występowania zgagi – mogą być one związane zarówno ze sposobem żywienia, sięganiem po używki, jak i masą ciała.
- Nadwaga i otyłość
Związek między występowaniem zgagi a zwiększoną masą ciała jest potwierdzony naukowo. Zgaga częściej dotyka osób z nadwagą oraz otyłością. Najprawdopodobniej jest to powiązane ze wzrostem ciśnienia w jamie brzusznej u osób z nadmiarem kilogramów, co zaburza pracę przełyku oraz zwiększa ryzyko cofania się treści żołądkowej do przełyku.
- Spożywane posiłki
U wielu osób zgaga pojawia się tylko po zjedzeniu konkretnych potraw i wypiciu określonych napojów. Mogą to być np. owoce cytrusowe, mocna kawa, potrawy tłuste i smażone, ostre przyprawy i dania. Czasami zgaga występuje tylko w sytuacji, gdy posiłek zjedzono za szybko albo był on bardzo obfity.
- Alkohol i papierosy
U niektórych osób zgaga występuje po spożyciu alkoholu – ma on negatywny wpływ na pracę przełyku oraz opróżnianie żołądka, co może wywoływać nieprzyjemne odczucia. Nie bez znaczenia na funkcjonowanie układu pokarmowego pozostaje również palenie papierosów oraz towarzyszący palaczom kaszel – w trakcie jego ataku może dojść do zarzucania treści żołądka do przełyku oraz zgagi.
- Stres
Zdarza się, że zgaga bywa objawem towarzyszącym sytuacjom stresowym. Oprócz tego fizjologicznie stres może się objawiać np. uderzeniami gorąca, zaczerwienieniem skóry, nadmierną potliwością, drżeniem rąk czy zawrotami głowy.
Co na zgagę?
Jak widać, w wielu przypadkach zgaga jest dolegliwością, której wystąpienie jest całkowicie zależne od człowieka. Warto więc wykluczyć je ze swojego życia (np. rzucić palenie) albo przynajmniej mocno ograniczyć (np. picie mocnej kawy). Każdy posiłek należy jeść spokojnie, bez pośpiechu, pamiętając o dokładnym przeżuciu każdego kęsa. W łagodzeniu zgagi po obfitych posiłkach mogą pomóc napary ziołowe (np. z mięty albo rumianku) oraz dostępne bez recepty leki zmniejszające wydzielanie soków żołądkowych, które szybko przynoszą ulgę w dolegliwościach.
Zgaga – kiedy trzeba ją diagnozować?
Jeżeli zgaga pojawia się od czasu do czasu w określonych sytuacjach i szybko mija, nie musi być powodem do niepokoju. Jeżeli jednak występuje często, jest naprawdę silna i nawraca – należy się zgłosić do lekarza. Może to być objaw takich chorób, jak:
- przepuklina rozworu przełykowego,
- choroba refluksowa przełyku,
- choroba wrzodowa żołądka,
- choroby dróg żółciowych,
- wrzody dwunastnicy.
Jednym z badań, które może zalecić lekarz w takiej sytuacji, jest gastroskopia, czyli endoskopowe badanie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Po miejscowym znieczuleniu gardła (najczęściej lidokainą w aerozolu) do jamy ustnej wprowadzany jest elastyczny przewód zakończony miniaturową kamerą, stopniowo wsuwany do gardła. Gastroskopia pozwala lekarzowi dokładnie obejrzeć wszystkie tkanki górnego odcinka układu pokarmowego, wykryć ewentualne zmiany, a także pobrać próbki do badania histopatologicznego.
Źródła:
https://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgagahttps://www.mp.pl/pacjent/objawy/50665,zgaga
https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/51054,gastroskopia