Jakie ryby warto wprowadzić do swojej diety?

Ryby to cenne źródło witamin i białka. Są również niskokaloryczne, więc powinny zainteresować się nimi osoby na diecie, a także ludzie o problemach z ciśnieniem. Warto wprowadzić je do swojej codziennej diety już dziś i czerpać korzyści, które płyną z ich spożywania!

Halibut

To ryba, na którego korzyść przemawia mała ilość ości. Filetowanie ryb przeraża niektórych z nas – a jak wiadomo, od czegoś trzeba zacząć. Halibut jest bogaty w selen, magnez i potas, a ponadto zawiera dużo witamin z grupy B. Stanowi również źródło łatwo przyswajalnego białka.

Pstrąg

Pstrąg to ryba słodkowodna, która jako wyjątek w swojej grupie zawiera naprawdę dużą ilość kwasów omega-3. Ponadto jest w niej stosunkowo mało tłuszczu, przez co jest dobrym wyborem dla osób na diecie. Pstrąg jest też niezwykle smaczny – to ryba uwielbiana przez Polaków, serwowana jako specjał wielu restauracji.

Karp

Karp błędnie kojarzy nam się jedynie z Wigilią. Wbrew pozorom powinien być przygotowany przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu – inaczej straci na smaku. Dlatego warto w te święta sporządzić go na nowy sposób (np. w piekarniku lub na parze), a potem: wprowadzić do swojej diety na stałe! Karp jest pełen cennych kwasów omega-3 i omega-6, a oprócz tego zawiera fosfor, wapń i żelazo.

Tuńczyk

Tuńczyk jest wybierany szczególnie często przez sportowców i osoby na diecie. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera duże ilości potasu. Spożywanie go wpływa pozytywnie na nasze ciśnienie i cholesterol. Oprócz tego, możemy znaleźć w nim witaminy D, B12, wapń, żelazo, a nawet fosfor.

Łosoś szlachetny

To zdecydowanie jedna z najzdrowszych ryb, na które możemy się zdecydować. Jest bogata w kwasy omega-3, ponadto stanowi świetne źródło witamin A, D, E i B. Stanowi źródło pełnowartościowego białka. Chcąc zakupić tą szlachetną rybę warto zdecydować się na pewne źródło – takie, które posiada certyfikaty zapewniające nas o czynnikach środowiskowych i humanitarnej hodowli. Hodowla ryb ma bowiem ogromny wpływ na smak i zawartość mikroskładników – sprawdź sam, jak hodowany jest najwyższej jakości łosoś szlachetny!