Peklowanie to bardzo znany sposób na utrwalenie mięsa, który jest stosowany zarówno w warunkach domowych, jak i w produkcji mięsa na skalę przemysłową. Możemy spotkać się z różnymi sposobami na peklowanie mięsa, czyli na mokro, na sucho oraz sposobem mieszanym.
Do mięs jakie najlepiej jest peklować możemy zaliczyć mięsa wołowe, wieprzowe, gęsie. W przypadku peklowania na morko stosowany jest specjalny roztwór w jakim używana jest sól oraz saletra. Peklowanie na sucho opiera się na nacieraniu mięsa przyprawami oraz solą, czy saletrą. W przemysłowym zastosowaniu, do peklowania stosowana jest znacznie częściej peklosól. W domowych wyrobach również możemy spotkać się z wykorzystaniem peklosoli, choć równie często wykorzystuje się sól kuchenną, saletrę, cukier, czy wodę.
Jeśli chodzi o sól to możemy spotkać się w sklepach zarówno z solą kuchenną, jak i ważoną. Obecnie do soli dodaje się bardzo często jodu. Sól stosowana jest zarówno, jako przyprawa, jak i konserwant, między innymi do mięs. Sól warzona jest solą kamienną jaka została oczyszczona, dzięki czemu zawiera znacznie mniejsze ilości chlorku sodu. Z drugiej strony w soli warzonej nie ma mikroelementów jakie znajdziemy w soli kamiennej. Sól warzona ma natomiast lepszy smak, który jest bardziej słony, więc gdy przyzwyczajeni jesteśmy do stosowania soli kamiennej, warto uważać, przy dawkowaniu soli warzonej. Natomiast peklosól jest specjalną mieszanką soli. Dodawane są również do nich azotany potasu i sód. Jest one specjalnie przygotowana do wykorzystania do peklowania mięsa i przetworów mięsnych. W przypadku peklowania mięsa w warunkach domowych możemy decydować się na stosowanie własnych roztworów z dodatkiem przypraw. Z drugiej strony peklosól jest polecana przy zastosowaniu w warunkach domowych, gdyż zawiera ona odpowiednio dopasowane składniki. W ten sposób jest ona znacznie bardziej bezpieczna dla naszego zdrowia. Posiada ona przy tym wszelkie właściwości, które są potrzebne do konserwowania mięs i ich peklowania.