Jak zrobić masę solną?

jak zrobić masę solną w domu

Masa solna jest doskonałym tworzywem do własnoręcznego wykonywania rozmaitych przedmiotów, które idealnie nadają się na upominki dla najbliższych, oraz doskonale sprawdzają się jako dekoracje świąteczne czy ozdoby choinkowe. Dzięki temu, iż masę solną można z łatwością ugniatać i modelować nadając jej fantazyjne kształty, a po wyschnięciu ozdabiać w kolorowe wzory, używanie jej stanowi doskonałą rozrywkę dla całej rodziny. Zaś otrzymane w ten sposób figurki cieszą się niezwykłą trwałością po odpowiednim ich zaimpregnowaniu.

Jak zrobić masę solną na kilka sposobów?

Przygotowujemy szklankę mąki tortowej pszennej, pół szklanki ciepłej wody oraz szklankę sóli drobnoziarnistej jodowanej. Wsypujemy garść do salaterki. Do szklanki z wodą dosypujemy 2-3 łyżeczki soli i mieszamy, aby otrzymać roztwór solny o maksymalnym stężeniu (czyli aż do momentu, gdy sól przestaje się rozpuszczać w wodzie). Otrzymaną solankę wlewamy stopniowo do miski z mąką i mieszamy, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy resztę mąki oraz soli i ugniatamy aż do otrzymania odpowiedniej masy plastycznej.

Jak zrobić masę solną o podwyższonej trwałości?

Przygotowujemy szklankę mąki ziemniaczanej, szklankę mąki tortowej pszennej, szklankę soli oraz pół szklanki ciepłej wody. Produkty mieszamy i ugniatamy w salaterce stopniowo dodając wodę, aż do uzyskania konsystencji ciasta na pierogi. Jeżeli masa wyjdzie nam zbyt rzadka można dodać do niej nieco więcej mąki ziemniaczanej. Tak otrzymaną masę solną można przechowywać w chłodnym miejscu (lecz nie w lodówce, bo stwardnieje!), szczelnie zawiniętą folią (bez dostępu powietrza) – maksymalnie do dwóch dni.

Masa solna o mega trwałości

Przygotowujemy szklankę mąki, szklankę soli oraz pół szklanki wody. Mąkę wraz z solą wsypujemy do miski dodając stopniowo wodę w trakcie mieszania i ugniatania, kontrolując cały czas gęstość masy. Ugniatamy masę aż do momentu osiągnięcia przez nią konsystencji plasteliny. Tak zrobioną masę solną możemy przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Utrwalanie przedmiotów z masy solnej

Aby utrwalić otrzymane figurki możemy otrzymane kształty wypiekać przez 60-90 minut w temperaturze około 100 stopni Celsjusza, a następnie suszyć przy otwartym piekarniku przez kolejne 3 godziny w temperaturze 60-100 stopni.

Inną metodą utrwalenia jest kilkudniowe, czy nawet (w zależności od grubości wyrzeźbionych przedmiotów) kilkutygodniowe suszenie ich na wolnym powietrzu systematycznie zwilżając zewnętrzną warstwę mokrym pędzelkiem (aby nie popękała). Po tym czasie należy zaimpregnować figurki bezbarwnym lakierem do paznokci.