Jak zrobić brownie z fasoli?

Goście w drodze, a Ty nie masz słodkiego poczęstunku do kawy? Nic nie szkodzi! W bardzo krótkim czasie możesz przygotować pyszne ciasto z kilku składników. Na dodatek zrobisz je z fasoli konserwowej, która jest niewyczuwalna w cieście. Zaskocz swoich gości i sprawdź, jak upiec najlepsze brownie z fasoli.

O czym należy pamiętać, przygotowując fasolowe brownie?

Brownie z fasoli nie jest trudne w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Najlepiej użyć płaskiej metalowej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. W tym przypadku warto odstawić na bok silikonowe foremki. Ciasto po wylaniu na blachę będzie miało grubość kilku centymetrów i nie wyrośnie. Idealne brownie nie jest puszyste, ale wręcz przeciwnie – bardziej wilgotne i gęste. Należy je piec bez termoobiegu, maksymalnie 45 minut. Dzięki temu wypiek nie będzie suchy i powstanie na nim błyszcząca skórka. Podczas pieczenia warto sprawdzać konsystencję ciasta za pomocą drewnianego patyczka, który po wyjęciu powinien być lekko oklejony masą. Pełnię smaku odczujemy dopiero, gdy brownie całkowicie ostygnie.

Najszybszy i najlepszy przepis na brownie z fasoli

Samo przygotowanie ciasta zajmie kilkanaście minut. Nie jest ani czasochłonne, ani pracochłonne, dlatego każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem. Do przygotowania brownie będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2 puszki fasoli konserwowej,
  • 2 banany,
  • 50 g suszonych daktyli
  • 60 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 łyżki kakao,
  • 3 jaja,
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka.

W pierwszej kolejności należy dokładnie odsączyć fasolę z zalewy. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Należy pamiętać, aby woda nie była zbyt gorąca. Czekolady nie należy bardzo podgrzewać, ponieważ straci wtedy swoją konsystencję. Fasolę, banany i daktyle miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę, kakao, sodę oraz jajka. Brownie pieczemy około 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu ciasto możemy przełożyć dowolnym dżemem lub dla podkreślenia smaku polać płynną czekoladą. Smacznego!