Jak usunąć kamień z czajnika?

Jak usunąć kamień z czajnika

Pijesz swoją herbatę i  celowo zostawiasz resztki na dnie? A może zawsze zwlekasz minutkę przed zalaniem kawy by kamień zdążył opaść? Jeśli tak jest, czas usunąć kamień z Twojego czajnika.

Do rozważenia na starcie dwa modele. Możesz zakupić profesjonalny środek w sklepie, który oferowany jest zwykle w proszku lub płynie. Możesz również wykorzystać metody domowe i na nich się tu skupimy.

Rozpoczynamy oczywiście od umycia wnętrza czajnika, tak  jak zmywamy garnki po gotowaniu. W ten sposób usuniemy wierzchnie warstwy osadów. Zdecydowanie nie skuwamy kamienia przy pomocy narzędzi bo zwykle kończy się to koniecznością wymiany czajnika na nowy.  Najlepszy odkamieniaczem występującym w domu jest ocet. Wystarczy pozostawić go w czajniku na kilka godzin. Kwaśny odczyn octu zneutralizuje zasadowy kamień i w środku pozostanie tylko woda. Proces ten można przyspieszyć poprzez użycie wysokiej temperatury. Wystarczy zatem uzupełnić ocet wodą i zagotować ją w czajniku. Warto pamiętać, że po użyciu octu wodę należy przegotować dwa, trzy razy by zniknął zapach octu.

Innym sprawdzonym w praktyce środkiem do walki z kamieniem w kuchni jest sok z cytryny. Zasada jest podobna, wyciskamy sok z jednej cytryny do czajnika i gotujemy dwu, trzy krotnie. Na koniec ponownie płuczemy i kilka razy gotujemy wodę by pozbyć się zapachu cytryny.

Jak usunąć kamień z czajnika – nietypowe metody

Ciekawym sposobem na usunięcie kamienia jest wykorzystanie Coca Coli. Nie od dziś są wszystkim znane właściwości odrdzewiające tego napoju. Na kamień działa podobnie. Wystarczy szklanka Coli i drugie tyle wody. Nasz roztwór uzupełniamy o łyżeczkę sody oczyszczonej. Gotujemy, a efekt będzie gwarantowany.

Innym interesującym sposobem jest wykorzystanie obierków ziemniaczanych. Wypełn03iamy czajnik obierkami i zalewamy wodą. Gotujemy, a następnie wylewamy wrzątek pozostawiając obierki i ponownie nalewamy wodę by ponowić gotowanie. Po kilku podejściach czajnik będzie czysty.

Czyszczenie czajnika z osadu kamienia to nie tylko element higieny, ale i czysta oszczędność. Czysty czajnik wymaga mniej energii do zagotowania wody. Warto pozbywać się kamienia z czajnika regularnie, raz na miesiąc powinno wystarczyć.