
Coraz więcej ludzi dotyka ten wbrew pozorom niegroźny problem jakim jest wysoki cholesterol we krwi człowieka. Dlaczego niepozornie? Ponieważ nie daje on żadnych widocznych objawów, które mogłyby wskazywać, że nasz organizm jest zagrożony z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu. A w dzisiejszych czasach, przy intensywnym trybie życia i bogatej w tłuszcze zwierzęcej diecie mamy coraz częściej problem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu.
Nie od dziś wiadomo, że cholesterol doprowadza do rozwoju miażdżycy. Ale czy tak musi być? Nie musi tak być jeśli dowiemy się co tak naprawdę prowadzi do osiadania się złogów cholesterolu na tętnicach, a w dłuższej perspektywie czasu jest to główną przyczyną zawałów serca i chorób serca.
Jak do tego dochodzi?
Niedobór witaminy C, która najczęściej jest niedoceniana prowadzi do osłabienia układu krwionośnego. Długotrwały niedobór tej witaminy doprowadza do pękania tętnic, a w tej sytuacji na ratunek przychodzi nam cholesterol, który łata powstałe spękania i dziury.
A więc w gruncie rzeczy ratuje nam on życie, bo nie dopuszcza do wewnętrznego krwotoku. Wysoki cholesterol nie jest więc na tyle groźny, jeśli dbamy odpowiednio o naczynia krwionośne. Należy uzupełniać dietę w składniki, które dbają o odpowiedni stan tętnic, naczyń krwionośnych, wtedy podwyższony cholesterol nie doprowadzi do rozwoju miażdżycy.
Jak obniżyć cholesterol?
Sposób na wysoki cholesterol wydaje się być prosty, jednak przy dzisiejszym stylu życia trudno jest dbać o zdrowie i dietę bogatą w warzywa, owoce, które dostarczają nam naturalnych witamin, minerałów odpowiedzialnych za wiele ważnych funkcji życiowych. Dieta na cholesterol powinna być odpowiednio przemyślana.
Dowiedz się jakie składniki pomogą Ci w naturalny sposób obniżyć cholesterol i zadbać o naczynia krwionośne:
- Czosnek – Ma on właściwości lecznicze oraz kulinarne. Od wieków czosnek był wykorzystywany do zapobiegania tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Jego obecność przy obniżaniu cholesterolu jest nieoceniona. Stosowanie czosnku w diecie w odpowiednich ilościach pomaga obniżyć zły cholesterol LDL we krwi oraz trój glicerydy i dodatkowo podnosi cholesterol HDL. Ma on również działanie przeciwzapalne, dzięki czemu jego obecność zapobiega uszkodzeniom ścianek tętnic. Stosuje się go również w stanach zapalnych, podczas grypy i przeziębienia. Czosnek zawiera również allicynę, która zawiera właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Warto więc pamiętać o regularnym spożywaniu czosnku w diecie.
- Pektyny z jabłek – Jak sama nazwa wskazuje pektyny możemy znaleźć w dużych ilościach w jabłkach. Jest to inaczej mówiąc rozpuszczalna forma błonnika, która w jelitach wiąże się z cholesterolem i usuwa go z organizmu.
- Olej lniany – Ten składnik można dostarczyć spożywając ryby morskie np. łosoś. Zawiera on bardzo ważne przy redukowaniu cholesterolu kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Olej lniany działa jak tzw. teflon, czyli zapobiega przyklejaniu się cząsteczek cholesterolu do naczyń krwionośnych. Oprócz tego skutecznie obniża ciśnienie krwi zmniejsza skłonność do zakrzepów. Pamiętaj, żeby jeść dużo ryb morskich, które są bogate w kwasy tłuszczowe Omega.
- Witamina C i E – Witaminy bez których nasz układ krwionośny będzie w kiepskim stanie. To przede wszystkim witamina C utrzymuje naczynia krwionośne w odpowiedniej kondycji, co nie dopuszcza do ich pękania. Witamina E natomiast to doskonały przeciwutleniacz, który zapobiega utlenianiu się tłuszczy, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Witamina C ma właściwości redukujące blaszki miażdżycowe.
- Oliwa z oliwek – Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu skutecznie obniża cholesterol LDL, a podnosi poziom HDL we krwi.
Jeśli Twoja dieta na cholesterol będzie zawierała wszystkie składniki wyżej podane to możesz spać spokojnie. Nie będziesz musiał martwić się, że cholesterol zagraża Twojemu życiu.