Jak badać stężenie cholesterolu?

stężenie cholesterolu
stężenie cholesterolu

Kiedy, i co ile należy robić badania kontrolne?

Jeśli liczysz się ze swoim zdrowiem i chcesz dożyć do 100 lat, nie chorując na bardzo groźne choroby serca i układu krążenia to Twoim zadaniem jest udanie się do lekarza. Zaleca się osobom powyżej 20 roku życia przeprowadzać badania co najmniej co 5 lat. Kobiety w wieku powyżej 55 lat i mężczyźni w wieku powyżej 45 lat powinni sprawdzać poziom cholesterolu co 2-3 lata. Kontrolne badania mają na celu wyeliminowanie potencjalnego zagrożenia, które w dzisiejszych czasach może dotyczyć każdego bez względu na wiek. Co powinno znaleźć się na kartce z wynikami?

To wszystko znajdziesz poniżej i nie myśl sobie, że nie musisz tego wiedzieć, bo przecież lekarz Ci wszystko powie. Dobrze jest wiedzieć jaki poziom jest prawidłowy, żeby móc samemu racjonalnie ocenić ryzyko. Nie należy bezgranicznie ufać lekarzom, warto samemu wiedzieć jak wielkie jest ryzyko wystąpienia miażdżycy w naszym przypadku. Patrząc na kartę z wynikami powinieneś wiedzieć jaki jest Twój stan zdrowia. Cholesterol mierzy się za pomocą jednostek zwanych milimolami na litr krwi, przeważnie podawanymi w skrócie jako mmol/l lub mg/dl.

Aby prawidłowo ocenić poziom cholesterolu należy wykonać tzw. lipidogram, czyli oznaczyć poziom:

  • cholesterolu całkowitego,
  • cholesterolu LDL (tzw. złe lipoproteiny),
  • cholesterolu HDL (tzw. dobre lipoproteiny) oraz
  • poziom glukozy.

Niektórzy sugerują dodatkowe oznaczenie trójglicerydów. Zanim wykona się szczegółowe badania warto pamiętać o kilu bardzo ważnych zasadach. Aby badanie było wiarygodne i dawało realny wynik, należy zastosować się do poniższych porad. Ostatni posiłek powinien być zjedzony około 12 godzin przed badaniem. Poprzedniego dnia nie należy jeść ciasta lub ciastek, masła, jajek, żółtego sera. Generalnie proszę unikać wszelkich produktów, które mogłyby diametralnie zwiększyć poziom cholesterolu we krwi.  Warto zrezygnować także ze słodkich napojów, kolorowych i gazowanych.