Nie da się ukryć, że w wielu kuchniach znajdziemy olej rzepakowy, który jest używany do przyrządzania wielu smacznych potraw. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile zalet niesie ze sobą ten konkretny rodzaj oleju. Dlaczego warto używać oleju rzepakowego w kuchni? Jakie są korzyści zdrowotne z jego stosowania? Odpowiedzi na te pytania i na wiele innych znajdują się w poniższym artykule.
Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Pod względem składu, a także proporcji kwasów tłuszczowych, to właśnie olej rzepakowy wypada zdecydowanie najkorzystniej spośród wszystkich olejów roślinnych. Trzeba wspomnieć o tym, że zawiera stosunkowo niewiele tłuszczów nasyconych, co jest ważne dla ochrony przed niebezpiecznymi chorobami sercowo-naczyniowymi. Zaleca się spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie. Zawarte w nim kwasy omega-6 i omega-3 skutecznie uzupełnią w organizmie wszelkie niedobory kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i zachowania pełni zdrowia każdego dnia.
Witaminy w oleju rzepakowym
Kolejną zaletą oleju rzepakowego jest to, że ułatwia transport witamin w organizmie, ale także sam jest źródłem wielu witamin. Wśród nich możemy wyróżnić witaminę E, K, a także prowitaminę A. Oprócz tego, że skutecznie odżywiają nasze komórki, to dodatkowo mają świetny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Przykładowo witamina E chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniami. Wystarczą dwie łyżki, aby całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę E. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że chroni ona przed utlenianiem kwasów omega-3. Jeśli chodzi o witaminę K, to właśnie ona odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, a także za to, abyśmy mieli silne i zdrowe kości.
Właściwości kosmetyczne
Olej rzepakowy może być również używany w kosmetyce. Wystarczy podgrzać kilka łyżek oleju, aby nawilżyć suchą i zmęczoną skórę, a dodatkowo ją zregenerować. Oprócz tego może być stosowany jako skuteczna maska na włosy, a także jako baza pod peeling do ciała. Aby nawilżyć paznokcie, skuteczne okaże się ich olejowanie.
Olej rzepakowy w kuchni – dlaczego warto?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że jest to idealny tłuszcz, który nadaje się do smażenia zarówno na patelni, jak i w głębokim tłuszczu. Olej rzepakowy jesteśmy w stanie kupić właściwie wszędzie, a jego cena nie jest wygórowana. Aktualnie w kuchni jest to jeden z popularnych i często stosowanych tłuszczów. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do wszelkich sałatek. Co prawda nie posiada ani zapachu, ani smaku, jednakże w każdym przypadku świetnie podkreśla i wydobywa smak poszczególnych dań. Ma wiele walorów zdrowotnych, bowiem jest to źródło witamin E i K, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo zawiera zdecydowanie więcej omega-3 niż chociażby konkurencyjna oliwa z oliwek. Dlaczego jeszcze warto korzystać z tego tłuszczu w kuchni? Olej rzepakowy sprawdza się podczas pieczenia wszelkiego typu ciast. Wszystko ze względu na doskonałe właściwości wypiekowe. Olej rzepakowy pozostaje świeży i zdatny do spożycia przez długi czas, dzięki czemu warto mieć go pod ręką zawsze i w każdej kuchni.