Dlaczego cukier szkodzi zębom?

dziecko-z-lizakiem

Największym zagrożeniem, jakie stoi przed uzębieniem człowieka jest choroba próchnicowa. Wraz z jej rozwojem stopniowo dochodzi najpierw do demineralizacji szkliwa, a następnie do powstawania w zębach ubytków. Jednym z głównych czynników, które dają możliwość rozwoju bakteriom próchnicowym jest cukier. W artykule dokładnie opisujemy, w jaki sposób powstaje próchnica oraz jaką rolę w tym procesie pełnią cukry.

Jak powstaje choroba próchnicowa zębów?

Choroba próchnicowa zębów jest dla nich największym zagrożeniem i jednocześnie też jest jedną z najczęściej występujących chorób u człowieka. Jej powstanie jest możliwe poprzez współistnienie 3 czynników sprawczych, czyli znajdujących się w jamie ustnej, bakterii próchnicowych, czynników gospodarza oraz będących głównym tematem naszego artykułu cukrów. Oczywiście istnieją skuteczne sposoby, żeby zapobiegać powstawaniu i rozwojowi choroby próchnicowej zębów. W tym celu wystarczy dbać o codzienną higienę jamy ustnej oraz o regularne zgłaszanie się na wizyty kontrolne w gabinecie stomatologicznym. W trakcie takiej wizyty lekarz dokładnie sprawdza, czy na zębach nie widać żadnych śladów rozwijającej się próchnicy oraz przeprowadza zabiegi profilaktyczne, czyli higienizację jamy ustnej.

Bezpośrednią przyczyną powstawania choroby próchnicowej jest działanie bakterii próchnicotwórczych, które są odpowiedzialne za tworzenie biofilmu bakteryjnego w jamie ustnej, czyli na stałe bytują w płytce nazębnej. Energię do działania biorą z dostarczanych im węglowodanów, które dają im możliwość produkowania, powodujące demineralizację, czyli niszczące twarde tkanki zębów kwasy.

Znaczenie cukrów w procesie powstawania próchnicy

Cukier jest po prostu podstawową pożywką dla znajdujących się w jamie ustnej i produkujących niszczących szkliwo, a następnie zębinę bakterii próchnicowych.

Jak tłumaczy w rozmowie z nami lekarz stomatolog z Kliniki Stomatologicznej Viscardi w Tychach: Spośród wszystkich dostarczanych do jamy ustnej i posiadających potencjał próchnicotwórczy węglowodanów, największe znaczenie dla tego procesu mają właśnie cukry, czyli m.in. sacharoza, glukoza czy laktoza. Już po kilku minutach od ich spożycia zmienia się wartość pH w jamie ustnej, które spada do poziomu ułatwiającego tworzenie się próchnicy. Do czasu zneutralizowania działania cukrów w jamie ustnej bakterie próchnicowe będą dalej produkowały szkodliwe dla twardych tkanek zębów kwasy i doprowadzały do demineralizacji szkliwa.

Co zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko powstawania i rozwoju próchnicy?

W celu zmniejszenia ryzyka powstawania choroby próchnicowej niezbędne jest przede wszystkim dbanie o prawidłową higienę jamy ustnej. Do samoistnej neutralizacji działania cukrów w jamie ustnej zazwyczaj dochodzi w ciągu godziny od posiłku m.in. na skutek działania śliny oraz picia płynów. Żeby to jednak jeszcze bardziej przyspieszyć, wystarczy tylko po każdym posiłku umyć zęby szczoteczką i pastą do zębów, a jeżeli nie ma się takiej możliwości, to przynajmniej dokładnie wypłukać jamę ustną wodą. Warto także pomyśleć po prostu nad ograniczeniem spożywania cukrów i w miarę możliwości usunięcia ich ze swojej diety.