Pu-erh jest bardzo specyficzną herbatą. Jako jedyna im dłużej leży tym ma lepsze właściwości. W pozostałych gatunkach herbat im świeższa tym lepsza. Najlepsze Pu-erh mają nawet 50 – 60 lat. Osiągają one wtedy niebagatelne ceny, na które nie stać przeciętnego człowieka. Za nim herbata ta trafi na nasz stół leżakuje ona przynajmniej kilka lat.
Bardzo słynne drzewo znajdujące się w prowincji Yunnan ma 32 metry wysokości i ponad 1 metr średnicy. Nadal wydaje liście, z których są tworzone najwyższe gatunkowo Pu-erhy. Picie tej herbaty ma swoje początki już w VIII wieku. Początkowo mógł ją pić tylko cesarz i jego rodzina. Musiały minąć wieki, żeby herbata ta znalazła się u zwykłych ludzi. Dzisiaj tą herbatą może cieszyć się każdy z nas. Jej picie jest bardzo polecane przede wszystkim przez to, że ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Jak pokazały badania w Francji jej picie tylko w ciągu miesiąca może obniżyć wagę od 3 do 10 kilogramów. Przez to bardzo stała się popularna na zachodzie. W Ameryce mówią na nią morderca tłuszczu. Jednak ona nie na wszystkich działa. Każdy organizm inaczej reaguje. Po za tym herbata ta bardzo dobrze wpływa na pracę naszej wątroby, usuwa toksyny z organizmu, przez co lepiej się czujemy. Jest ona polecana na kaca. Przeprowadzony test przez francuskich naukowców pokazał, że herbata ta w ciągu 2 godzin od jej wypicia obniżyła poziom alkoholu we krwi o 0,45 promila. Codzienne picie herbaty Pu-erh jest bardzo polecane osobom, które mają problemy z cholesterolem.