Prosecco, a więc najsłynniejsze wino musujące, które pochodzi z Włoch, to także jedno z najsłynniejszych musujących win na całej kuli ziemskiej. To, co je wyróżnia to przede wszystkim uniwersalność, lekkość oraz przystępna cena.
W jaki sposób produkowane jest Prosecco?
Miejscem pochodzenia Prosecco są rejony położone na północy Włoch, rozpostarte na terenie Friuli-Wenecji Julijskiej oraz Wenecji Euganejskiej. Szczepem, który jest kręgosłupem tych win jest glera, mimo że do roku 2009, określany był nazwą aktualnej apelacji wina, a więc Prosecco.
Proces produkcji odbywa się metodą Charmata, według której długa fermentacja przebiega w zamkniętych kadziach. Bazowe wino we współpracy z cukrem i drożdżami produkują alkohol oraz dwutlenek węgla, który na skutek braku możliwości ucieczki wytwarza ciśnienie. W ten właśnie sposób tworzą się bąbelki, które później miło muskają język w trakcie upalnych dni. Wina o tradycyjnym ciśnieniu w butelce określane są jako spumante, natomiast te z mniejszą ilością bąbelków — frizzante.
W zależności od cukru resztkowego, który pozostanie na koniec w butelce, wino otrzymuje właściwą klasyfikację. Wyróżnia się trzy poziomy wytrawności Prosecco:
- Brut — zawiera od 0 do 12 gramów cukru resztkowego na litr trunku.
- Extra Dry — zawiera od 12 do 17 gramów cukru resztkowego na litr trunku.
- Dry — zawiera od 17 do 32 gram cukru resztkowego na litr trunku
Prosecco — jak smakuje i z czym je łączyć?
Prosecco to wino, które bez wątpienia potrafi urzec swoją lekkością i owocowością. Wszystko to dzięki wyjątkowemu połączeniu aromatów gruszek, jabłek, zielonego melona z kremową, smukłą śmietanką. Najlepsze wina mogą także zaskoczyć nutami orzechów, wanilii, czy też owoców tropikalnych. To bez wątpienia idealne wina do orzeźwienia w czasie upalnych wieczorów, a także świetny aperitif przed posiłkiem, czy też doskonały towarzysz do dania głównego.
Najlepiej na talerzu obok kieliszka Prosecco sprawdzają się zarówno krewetki, jak i kurczak. Dość często spotyka się również w nieco bardziej pikantnych wariacjach, jak choćby w wersji kuchni azjatyckiej.
Drinki z Prosecco, które trzeba spróbować
Choć Prosecco najlepiej sprawdza się saute, jest również doskonałym elementem wielu koktajli i drinków, których orzeźwiające działanie może być nieocenione w czasie ciepłych dni. Najciekawszymi wariacjami drinków na bazie Prosecco są Aperol Spritz, Bellini, Mimoza, Martini Rogale czy Sgroppino.