5 właściwości orzechów brazylijskich, o których warto wiedzieć

orzechy-brazylijskie

Orzechy brazylijskie, zwane także orzechami pará, stanowią cenne źródło wielu substancji odżywczych dobrze wpływających na ludzki organizm. Hodowane są przede wszystkim w Brazylii, w regionie Pará, skąd wywodzi się ich nazwa. Rośliny tego typu stanowią jeden z niewielu gatunków na całej ziemi zawierających aż tak dużą ilość selenu. Dlaczego warto włączyć do swojej diety orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie jako źródło selenu

Wiele się mówi o tym, że ludzki organizm potrzebuje witamin, magnezu czy kwasów omega-3. Warto pamiętać, że równie ważnym elementem wpływającym na odporność człowieka jest selen. I to właśnie orzechy pará są najlepszym źródłem tego pierwiastka. Jedna garść orzechów brazylijskich włączona do codziennego menu zaspokaja aż 48% zapotrzebowania na ten pierwiastek. Selen odpowiada za aktywację przeciwutleniaczy, które chronią ciało człowieka przed działaniem substancji rakotwórczych. O dużą zawartość selenu powinny zadbać przede wszystkim panowie, ponieważ to właśnie selen wpływa na poprawę jakości nasienia.

Dobry cholesterol

Orzechy odgrywają równie ważną rolę w podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu. Większość osób kojarzy podwyższony cholesterol z negatywnym zjawiskiem. Specjaliści ze sklepu ze zdrową żywnością Nutura podkreślają, że w ludzkim organizmie można wyróżnić także dobry cholesterol. To właśnie orzechy brazylijskie podnoszą jego poziom.

Orzechy brazylijskie to niezastąpione źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Badania wykazały, że substancje te wspomagają działanie systemu krążenia, przeciwdziałając w ten sposób rozwojowi miażdżycy. Orzechy tego typu obniżają zatem poziom złego cholesterolu oznaczonego symbolem LDL, a podwyższają poziom dobrego (HDL). W związku z tym warto włączyć w swoją dietę orzechy brazylijskie, zwłaszcza jeśli borykamy się z poważnymi problemami układu naczyniowego.

Spowolnienie starzenia się organizmu

Kolejny ważny składnik orzechów z egzotycznej Brazylii to białko, które zawiera aminokwasy. To właśnie dzięki nim w organizmie dochodzi do regeneracji tkanek. Tym samym brazylijski przysmak spowalnia starzenie się całego organizmu. Białko przydaje się przede wszystkim, gdy bardzo dużo trenujemy. W związku z tym orzechy pará powinny stanowić jeden z ważniejszych elementów diety profesjonalnych sportowców czy tancerzy, którzy większość swojego czasu spędzają dbając o kondycję. Białko pozwala odbudować przemęczone mięśnie.

Źródło kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu

Zgodnie z danymi naukowymi orzechy brazylijskie stanowią także źródło kwasu foliowego, co ma szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży. To właśnie ta substancja wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Dodatkowo te egzotyczne smakołyki zawierają wapń, magnez oraz potas, które odpowiadają za wzrost i rozwój układu kostno-szkieletowego. Wato jednak pamiętać, aby skonsultować z lekarzem swoje menu w okresie ciąży. Jeśli z medycznego punktu widzenia nie ma żadnych przeciwwskazań do spożywania orzechów brazylijskich przez przyszłe mamy, to zdecydowanie jest to lepsze źródło kwasu foliowego niż wiele innych produktów.

Witamina E

Do zachowania młodego wyglądu przyczyniają się nie tylko dobrej jakości kosmetyki, lecz także odpowiednio zbilansowana dieta. Producenci zdrowej żywności podkreślają, że to właśnie orzechy brazylijskie pomagają zapewnić organizmowi dostęp do witaminy E, powszechnie zwanej witaminą młodości. Dzienna porcja orzechów pará pozwala kompleksowo zadbać o skórę, wspomagając tym samym działanie preparatów kosmetycznych.